22 февруари – денят на розовата фланелка

Това заглавие провокира разнородни асоциации и противоречиви емоции. Истината е, че това е Световния ден против тормоза в училище.

Каква е предисторията?

За пръв път „Денят на розовата фланелка“ е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.

При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете.
Тази инициатива бързо става популярна сред учениците от други училища и държава и днес хиляди училища по целия свят и милиони ученици честват този ден.

Тази година през „Седмица срещу насилието и тормоза в училище“, чиято кулминация е „Денят на розовата фланелка“ – 22 февруари, учениците от ПГМЕ заклеймиха агресията и показаха своята нетърпимост към тормоза в училище, който е нейно проявление. Облечени в розови фланелки, застанаха във формата на сърце с балон в ръка с призив:

“ Не бъди безразличен, бъди различен, Бъди добър!“

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*