УЧЕНИЦИ ОТ ПГМЕ СЕ ДОКОСНАХА ДО МАГИЯТА НА КНИГИТЕ В ЧИТАЛИЩНА БИБЛИОТЕКА гр.ПИРДОП

Не само до много книги и информация, но и до изключителна духовност се докоснаха ученици от XIб и XIIа клас на Професионална гимназия по механоелектротехника при посещението си в Читалищна библиотека гр.Пирдоп на 17.11.2017г. Организирани от преподавателката си по български език и литература Вера Колева, те реализираха отдавна планиран урок под надслов „Магията на книгите”.

Подбраната група ученици са все четящи и любознателни млади хора, които проявиха неподправен интерес към богатия архив на библиотеката, а изключително професионалната и увлекателна беседа с дългогодишния библиотекар Наташа Динекова не само ги завладя, но и провокира у тях много въпроси за ползата и естетическата наслада от четенето. Дискутира се и актуалната тема за това дали модерните информационни технологии могат да заместят магията и неповторимото изживяване от разлистването и прочита на една интересна книга. Учениците с голям интерес се запознаха както с отделите за възрастни и за деца, така и с изключителнно ценните книги в читалнята, като се докоснаха до много уникални и редки издания. Накрая успешно се справиха с практическа задача, при която единадесетокласниците  бързо се ориентираха в отделите и откриха на съответните стелажи конкретни творби от изучавания в момента патриарх на българската литература Иван Вазов, а дванадесетокласниците – книги със стиховете на модерния автор на философска и предметна поезия Атанас Далчев.

В края на посещението младите хора изразиха желание и за още такива срещи с необятния и завладяващ свят на книгите. Преподавателката им обеща за в бъдеще някои тематични уроци да се провеждат не само в стандартната обстановка на училищния кабинет, но и там, в библиотеката, където отрупаните с богата литература от различни раздели, родове и жанрове  стелажи сякаш те подканят, само да посегнеш с ръка, да разлистиш страниците и да се потопиш в магията на писменото слово.

Оставете коментар

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван


*